گل رز محبوب ترین گل در جهان و نماد عشق و محبت است. حتی اگر دقت کرده باشید در اکثر دسته گل ها از گل رز استفاده می شود و به ندرت می توان دسته گلی را دید گه فاقد گل رز باشد. به همین دلیل تولیدکنندگان صنعت گل و گیاه نیز رغبت زیادی به تولید این گل زیبا دارند. از آن جا که رایا گل یکی از بزرگترین نمایشگاه ها و بازار گل های تهران و کرج محسوب می شود و تولید کنندگان بسیاری محصولات خود را در این بازار گل عرضه می کنند، قصد داریم در این مقاله به تولید گل رز به روش هیدروپونیک بپردازیم تا اگر شما هم قصد ورود به صنف گل و گیاه را دارید، اطلاعات لازم را از طریق این مقاله کسب نمایید. البته قبل از پرداختن به روش تولید هیدروپونیک گل رز، ابتدا به تاریخچه گل رز خواهیم پرداخت و سپس مختصری در رابطه با تمامی روش های تولید گل رز و توجیه اقتصادی آن ها صحبت خواهیم کرد و در نهایت به طور مفصل به تولید گل رز به روش هیدروپونیک خواهیم پرداخت. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه گل رز
قطعا اطلاع از تاریخچه گل رز می تواند شک و تردید افرادی که قصد ورود به حوزه تولید گل رز را دارند برطرف نماید. از این رو در این قسمت به طور مختصر به تاریخچه گل رز خواهیم پرداخت.
قدمت گل رز در برخی منابع 35 میلیون سال و در برخی منابع 70 میلیون سال ذکر گردیده است. از این رو قدمت این گل زیبا بین 35 الی 70 میلیون سال تخمین زده می شود چرا که در ایالت کلرادو آمریکا فسیل های رز با قدمت تخمینی 70-35 میلیون سال کشف شده است. نکته جالب توجه در تاریخچه گل رز این است که در قدیم از این گل زیبا بیشتر برای مصارف پزشکی و درمانی استفاده می گردید. در زمان سلطنت ناپلئون بنا پارت یعنی بین سال های 1769 تا 1821 میلادی، علاقه به رز در اروپا مخصوصا در کشور فرانسه افزایش یافت.
همسر ناپلئون بنا پارت علاقه زیادی به جمع آوری کلکسیونی از گل های کمیاب داشت و از این رو اقدام به جمع آوری 250 نوع گل رز از سرتاسر جهان نمود. سپس این بانوی خوش ذوق بهترین باغبانان و گیاه شناسان را گرد هم آورد تا اینکه در سال 1804 برای اولین بار توانستند گونه های جدیدی از گل رز را توسط لقاح مصنوعی تولید کنند. در نهایت نیز به دلیل خدمات و تلاش ژوفین (همسر ناپلئون بنا پارت) به شناسایی، رونق بخشیدن و شناساندن گل رز، لقب حافظ گل رز اهدا گردید.
جالب است بدانید در داستان های ایرانی مثل داستان معروف هزار و یک شب و رباعیات خیام نیشابوری، عارف و شاعر بزرگ ایرانی نیز حدود 1200 سال پیش از گل رز نام برده شده است.
ضمنا لازم به ذکر است که گل رز در طول تاریخ و در کشورهای مختلف معانی متفاوتی گرفته است. مثلا اصلی ترین نماد گل رز نماد عشق و احساسات است و به همین دلیل نیز یکی از محبوب ترین هدایا به منظور نشان دادن عشق، دوست داشتن و ابراز احساسات محسوب می شود. این گل بین مسیحیان نیز نماد دینداری است و معتقدند گل رز به زندگی پایدار و ابدی و زنده شدن مجدد انسان ها اشاره دارد.
روش های مختلف تولید گل رز
پرورش گل رز به دو طریق ممکن است :
- تولید در فضای باز
- تولید در محیط گلخانه
همانطور که در بخش های قبلی نیز اشاره شد، گل رز انواع مختلفی دارد. اگر قرار است شما به عنوان تولیدکننده و ورود به صنف گل و گیاه اقدام به کاشت و پرورش گل رز نمایید، پرورش این گل در فضای باز به شما پیشنهاد نمی شود. چرا که کنترل دما، نور و شرایط جوی سخت خواهد بود و امکان از بین رفتن سرمایه برای پرورش گل حساسی مثل رز در فضای باز وجود دارد. بنابراین پرورش گل رز برای تولید گنندگان فقط در فضای گلخانه توصیه می شود.
در ادامه به پرورش گل به روش هیدروپونیک خواهیم پرداخت.
تولید گل به روش هیدروپونیک
در بخش قبلی اشاره شد که پرورش گل برای تولیدکننده به روش گلخانه ای صرفه اقتصادی بیشتر و احتمال ضرر و زیان کمتری دارد. گل رز در گلخانه به دو روش خاکی و هیدروپونیک کشت می شود. پس تولید کننده می بایست روشی را که برداشت در واحد سطح آن بیشتر است و از نظر اقتصادی نیز هم به نفع تولید کننده و هم به نفع خریدار می باشد را انتخاب کند.
ما در این قسمت هم کشت خاکی و هم کشت هیدروپونیک را توضیح خواهیم داد تا با تفاوت این دو روش آشنا شده و بهترین روش را انتخاب نمایید.
در روش کشت خاکی، تولید کننده پس از تهیه و تجهیز گلخانه (تهیه زمین، گرفتن مجوز و ساخت گلخانه، سیستم گرمایشی، سرمایشی، دستگاه های رطوبت ساز و ...) می بایست زیر ساخت بستر کشت خاکی را فراهم کند. تولید کنندگانی که از این روش برای کشت و پرورش گل رز استفاده می کنند، یا از زمین گلخانه به عنوان بستر کشت استفاده می کنند و یا از بسترهای کشت برجسته استفاده می کنند.
آن هایی که از کف زمین گلخانه به عنوان بستر کشت استفاده می کنند. زمین را شخم می زنند، کود و مواد آلی را به آن خاک می افزایند و گل را در این بستر پرورش می دهند. به نظر کارشناسان امر، استفاده از بسترهای کشت برجسته بهتر و معقول تر است چرا که با استفاده از بستر کشت برجسته شرایط بهتری برای رشد گل فراهم می شود مخصوصا اگر ارتفاع هر یک از بسترهای کشت برجسته 45 سانتی متر، عرض آن 90 سانتی متر و فاصله بین هر تخت 45 سانتی متر باشد.
و اما موضوع اصلی این مقاله یعنی پرورش گل رز به روش هیدروپونیک :
در این روش برخلاف روش قبلی، کشت گل منوط به کاشت آن در خاک نیست و در واقع یک روش کشت غیر خاکی محسوب می شود. بستر کشت این محصول به جای خاک جامد، مایع است که در آن آب، محلول ها و کودهای مورد نیاز بستر رشد گل رز هستند. برای رشد گل مخلوط پرلیت و کوکوپیت را به آب اضافه می کنند.
مزایای کشت هیدروپونیک
در برخی از مناطق ایران، خاک مناسبی برای پرورش گل و گیاه وجود ندارد. بنابراین کشت گل رز به روش هیدروپونیک در این مناطق به شدت توصیه می شود چون نیازی به خاک ندارد و در تمامی شرایط آب و هوایی قابل اجرا می باشد. در این روش دیگر نیازی به شخم زدن، چیدن علف های هرز، آبیاری خاک ندارید. علاوه بر این ها، قطعا به عنوان شخصی که در فکر تولید گل و ورود به صنف گل و گیاه هستید، مستحضر هستید که پرورش دهندگان گل و گیاه به روش خاکی همیشه درگیر آفت های موجود در خاک هستند. بنابراین اگر شما از روش کشت هیدروپونیک برای پرورش گل رز استفاده کنید، دیگر مجبور به مبارزه با آفت ها نخواهید بود.
نظر شما