شهرنشینی و به دنبال آن آپارتمان نشینی، حیاط و باغچه های شخصی را حذف و یا حداقل بسیار محدود کرده است. استفاده از گیاهان زینتی به دلیل ایجاد زیبایی بصری، تصفیه هوا، رفع انرژی منفی و ... می تواند این مشکل را در زندگی شهرنشینی امروزی تا حدی پوشش داده و رفع نماید. رایا گل که تولیدکنندگان گل و گیاه بسیاری را گرد هم آورده است، قصد دارد در این مطلب به ویژگی های گل و گیاهان زینتی، معرفی زیباترین گیاهان زینتی و شرایط نگهداری آن ها بپردازد. بنابراین پیشنهاد می کنیم قبل از اقدام به خرید هر نوع گیاهی برای منزل یا محل کار خود، ابتدا این مطلب را تا انتها مطالعه فرمایید.
تاریخچه گیاهان زینتی
در رابطه با تاریخچه گیاهان زینتی نکته خیره کننده این است که در دیواره مقبره های مصری که قدمت آن ها به 1500 سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد، نقاشی هایی از زینت بخشیدن به محیط با گیاهان مشاهده شده است.
همچنین در سال 1793 میلادی یک کاپیتان انگلیسی که در حال گشت زنی در یک جزیره ای به نام جزیره آنتیل بود، با گیاهان زیبایی رو به رو شد که زیر سایه درختان در جنگل های مناطق گرم و مرطوب رشد کرده بودند. این کاپیتان انگلیسی تعدادی از این گل های زیبا را همراه خود برد و به باغ گیاه شناسی انگلستان هدیه داد. این گیاهان در مدت زمان بسیار کوتاهی رشد کردند، از این رو اقدام به تکثیر و پرورش آن نمودند و این گیاه در نهایت فیلوندرون نام گذاری شد.
و اگر بخواهیم قدیمی ترین گل های اپارتمانی در ایران را معرفی کنیم ، کاکتوس اپونتیا و برگ عبایی
ویژگی گیاهان زینتی آپارتمانی
در ابتدا اشاره کردیم که گیاهان زینتی به دلایل مختلف از جمله تصفیه هوا، زینت بخشیدن به منزل و دفتر کار، رفع انرژی منفی و ... مورد استفاده قرار می گیرند. طبق تحقیقات صورت گرفته، گیاهان قادر به جذب و تصفیه 20 الی 100 درصد آلودگی های محیط پیرامون خود هستند. قبل از پرداختن به ویژگی گیاهان زینتی لازم است تعریفی از گیاهان زینتی ارائه دهیم.
گیاه زینتی در واقع به گیاهانی اطلاق می شود که در باغ گل و یا گلخانه برای استفاده در منزل به عنوان گیاه خانگی کشت و پرورش داده می شوند. این گیاهان انواع مختلفی دارند. مثلا برخی صرفا برای اینکه پرورش دهنده گل عملیات خاصی را روی آن انجام داده در دسته گیاهان زینتی قرار می گیرد و به محض قطع عملیات و رشد گیاه، از آن شکل و فرم خارج شده و دیگر جزو گیاهان زینتی محسوب نمی شود.
برخی دیگر مثل کاکتوس های وحشی، حتی بدون نیاز به باغبان و به صورت کاملا خودرو نیز گیاه زینتی محسوب می شوند، در واقع این گیاهان ذاتا گیاه زینتی هستند.
برخی دیگر مثل گیاه اسطوخودوس، هم به عنوان یک محصول کشاورزی مثلا برای استفاده از روغن آن گیاه و ... کشت می شوند و هم به منظور استفاده به عنوان گیاه زینتی
برای درک بهتر ویژگی های گیاهان زینتی لازم به ذکر است که این گیاهان اغلب بومی مناطق استوایی و نیمه استوایی هستند. پس باید شرایطی که از نظر خاک، دما، نور و ... فراهم می کنیم، متناسب با شرایط رشد آن ها در مناطق استوایی و نیمه استوایی باشد.
توجه داشته باشید که شرایط نگه داری تمام گل های زینتی به دلیل اینکه زیستگاه آن ها مناطق استوایی و نیمه استوایی بوده استف یکسان نیست. برخی از گل های آپارتمانی و تزئینی جون در جنگل های استوایی در زیر سایه درختان بلند رشد کرده اند، به نور زیاد خورشید حساس هستند. برخی دیگر به دمای پایین و برخی نیز به رطوبت کم حساسیت نشان می دهند. در ادامه به معرفی تعدادی از گل های زینتی زیبا خواهیم پرداخت و شرایط نگه داری هر یک را نیز توضیح خواهیم داد. بنابراین اگر در منزل یا محل کار خود از گل های زینتی استفاده می کنید و یا قصد خرید گل های زینتی را دارید، ادامه مطلب را نیز مطالعه فرمایید.
فواید استفاده از گیاهان زینتی در منزل
علاوه بر زیبایی و زینت بخشیدن به فضای مورد استفده، سایر فواید استفاده از این گیاهان در منزل و دفتر کار عبارتنداز :
-
افزایش حس شادی و نشاط
-
افزایش سطح اکسیژن محیط
-
تصفیه هوا با مکانیزم طبیعی فتوسنتز
-
کمک به بهبود سلامت روان
-
تقویت کننده حافظه
-
التیام بخش دردهای موضعی
-
مرطوب کننده مطمئن و دائمی محیط اطراف
نحوه مراقبت از گیاهان آپارتمانی و زینتی
اگر قصد خرید و نگه داری از گل و گیاهان آپارتمانی دارید، حتما نحوه مراقبت از گیاهان آپارتمانی و زینتی را بیاموزید. در غیر این صورت با عدم اطلاع از نحوه مراقبت صحیح، گیاهان شما رشد مناسبی نخواهند داشت و در مدت زمان کوتاهی شاهد نابودی آن ها خواهید بود.
اولین راه مراقبت از گیاهان آپارتمانی اطلاع از این است که کدام گیاه مناسب چه مکانی و با چه شرایطی است. سپس آبیاری گیاه در بازه های زمانی مناسب و مقدار لازم، استفاده از خاک و کود مناسب، تعویض خاک گلدان در زمان مناسب، نوررسانی مناسب به گیاه، فراهم کردن رطوبت و دمای مناسب برای رشد بهتر گیاه، تقویت گیاه با کود دهی به موقع و مبارزه با آفات و حشرات مضر از راه های مراقبت از این گیاهان هستند.
معرفی گل های زینتی + شرایط نگه داری
در این قسمت به معرفی تعدادی از زیباترین گل های آپارتمانی و شرایط نگه داری آن ها خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.
سانسوریا
سانسوریا با نام علمی Sansevieria trifasciata یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی محسوب می شود که در کشور انگلستان به Mother in Laws Tongue یا همان زبان مادر شوهر معروف است. سانسوریا از گیاهان بومی آفریقای جنوبی مثل کونگو و نیجریه می باشد.
شرایط نگه داری سانسوریا
-
این گیاه به نور کامل نیاز دارد ولی نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. قرار گرفتن در فاصله یک الی دو متری از پنجره، مکان مناسبی برای نورگیری این گیاه محسوب می شود. سانسوریا تا حدی به سایه مقاوم است. بنابراین اگر نور کمی در منزل دارید، می توانید از گیاه سانسوریا استفاده کنید.
-
این گیاه نسبت به بی آبی مقاوم است و اگر به دلیل مشغله زیاد کمتر در خانه حضور دارید و یا انجام آبیاری بله موقع برایتان سخت است، سانسوریا یک گیاه مناسب برای منزل شما خواهد بود. بهترین زمان آبیاری این گیاه وقتی است که حدود 2 الی 3 سانتی متر از سطح خاک گلدان خشک شده باشد. اگر مدت آبیاری بیش از این مقدار طول بکشد، گیاه از بین نمی رود ولی رشد مناسبی نخواهد داشت.
-
بهترین دما برای رشد سانسوریا در فصل زمستان 16 درجه و نهایتا 10 درجه می باشد. این گیاه قادر به تحمل دمای سرد تر نیست و امکان یخ زدگی در دمای پایین تر برای این گیاه محمتل است.
-
بهترین نوع خاک برای رشد سانسوریا مخلوط کود حیوانی، خاک باغچه و برگ پوسیده است که به خاک لوم نیز معروف است.
شفلرا
شفلرا با نام علمی Schefflera arboricola از گیاهان بومی کشور استرالیا می باشد. این گیاه برگ هایی سبز، ابلق و همچون چرم دارد. سفلرا اگر در فضای بزا نگهداری شود، شکوفه های صورتی و سفید می دهد ولی در محیط های بسته گل نمی دهد.
شرایط نگه داری شفلرا
-
شفلرا در فصول رشد به آبیاری زیاد و در فصول سرد سال به آبیاری کمی نیاز دارد. در فصول سرد پس از خشک شدن سطح خاک اقدام به آبیاری مجدد کنید ولی در فصول گرم قبل از خشک شدن کامل سطح خاک اقدام به آبیاری نمایید. در صورت آبیاری بیش از حد گیاه شما دچار ریزش برگ خواهد شد. ضمنا هیچ وقت در زمان آبیاری، روی شاخه و برگ های این گیاه آب نریزید.
-
زیستگاه شفلرا مناطق گرمسیری است. بنابراین دمای ایده آل برای رشد این گیاه 18 الی 28 درجه سانتی گراد می باشد.
-
خاک لیمونی با پیت بهترین بستر رشد شفلرا محسوب می شود.
-
این گیاه به نور متوسط تا زیاد غیرمستقیم احتیاج دارد. از قرار دادن این گیاه در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
بنفشه آفریقایی
بنفشه آفریقایی که از گیاهان بومی کشور تانزانیا و شرق آفریقا می باشد، به عروس آپارتمان معروف است. از آن جا که شرایط نگه داری سختی ندارد و در عین حال دارای گل های رنگین و برگ های سبز مخملی است، در میان مردم سراسر جهان از محبوبیت خاصی برخوردار است.
شرایط نگه داری بنفشه آفریقایی
-
بهترین دما برای رشد بنفشه آفریقایی دمای 18 تا 24 درجه سانتی گراد است. این گل تا دمای 32 درجه سانتی گراد نیز دوام می آورد ولی اگر در دمای زیر 10 درجه نگه داری شود، قطعا از بین خواهد رفت.
-
بهترین میزان رطوبت برای این گیاه رطوبت 70 الی 80 درصد است ولی ایجاد این میزان از رطوبت در منزل کار دشواری است. بنابراین سعی کنید بنفشه آفریقایی را در رطوبت 50 تا 60 درصد نگه داری کنید. چنانچه در شهری با آب و هوای خشک زندگی می کنید، حتما مطلب روش های تامین رطوبت گل و گیاه در خانه را مطالعه فرمایید.
-
این گیاه را سعی کنید در گلدان پلاستیکی قرار دهید و از خاک برگ آماده به عنوان بستر رشد آن استفاده نمایید.
-
خشک بودن سطح خاک و نرم و شل بودن برگ ها نشانه زمان آبیاری مجدد بنفشه آفریقایی است.
برای جلوگیری از تغییر رنگ برگ ها، از پاشیدن آب بر روی برگ های بنفشه آفریقایی بپرهیزید.
برگ بیدی
این گیاه با نام علمی Tradescantia albiflora که اغلب دارای برگ هایی با رنگ سبز و کرم (گاهی نیز بنفش) می باشد، جزو معروف ترین گل های زینتی است. این گیاه برای گلدان های آویزی بسیار مناسب می باشد.
شرایط نگه داری برگ بیدی
-
ر فصول گرم سال هفته ای یک مرتبه و در فصول سرد سالهفته ای یک مرتبه به برگ بیدی های خود را آبیاری کنید. این گیاه مخصوصا اگر آویزان شده است، به آب زیادی احتیاج دارد ولی از غرقابی شدن آن بپرهیزید، در غیر این صورت گیاه شما از بین خواهد رفت.
-
سه ترکیب خاک باغچه + پیت + ماسه یا خاک گلدان معمولی + شن + ماسه یا خاک برگ + خاک باغچه + ماسه بهترین نوع خاک برای گیاه برگ بیدی است.
-
این گیاه برای رشد بهتر، حداقل به روزانه 8 ساعت نور فیلتر شده و نه نور مستقیم نیاز دارد.
-
دمای مناسب برای رشد برگ بیدی 18 الی 23 درجه سانتی گراد است ولی این گیاه دمای بالای 23 تا 30 درجه سانتی گراد را نیز تحمل می کند.
نظر شما