به دلیل افزایش آپارتمان نشینی و در نتیجه نداشتن حیاط و باغچه، مردم با تهیه گل و گیاهان زینتی سعی در برطرف کردن این کمبود دارند ولی با این حال بعضی از همین افراد عطای داشتن گل و گیاه و بهره مندی از زیبایی بصری آن را به لقایش می بخشند و از نگه داری آن ها صرف نظر می کنند چون معتقدند مراقبت از گیاهان آپارتمانی زینتی بسیار سخت است و آن ها از پس این موضوع بر نمی آیند. تولید کنندگان گل و گیاه رایا گل، یکی از بزرگترین بازارهای گل ایران با تکذیب این نظر می گویند اگر شرایط لازم اولیه و ابتدایی نگه داری از گل ها را که بسیار نیز آسان هستند رعایت کنید، می توانید در فضای هر چند کوچک منزل خود از زیبایی این گیاهان لذت ببرید.
شرایط مناسب برای رشد گیاهان آپارتمانی
همه ما می دانیم که گیاهان موجودات زنده ای هستند که حفظ سلامت و شادابی آن ها منوط بر فراهم کردن شرایطی است. این شرایط عبارتنداز :
1- نور کافی (نیاز گیاهان به میزان دریافت نور نسبت به یکدیگر متفاوت است. یعنی یک گیاه ممکن است به نور زیاد و مستقیم و گیاه دیگر به نور کم و ملایم نیاز داشته باشد. اگر به گیاهی که برای رشد به نور زیادی احتیاج دارد، نور کمی تابیده شود، برگ های آن گیاه لکه دار و کم پشت خواهد شد و اگر گیاهی را که به نور کم و ملایم احتیاج دارد، در معرض نور زیاد و مستقیم قرار دهیم برگ های آن کم رنگ، زرد و یا پژمرده خواهد شد.)
2- دمای مناسب (دمای مناسب برای گیاهان مختلف با توجه به مقاومتی که نسبت به سرما و گرما دارند، متفاوت است ولی به طور کلی دمای مناسب برای رشد گیاهان آپارتمانی 16 تا 23 درجه سانتی گراد می باشد.)
3- آب دهی به مقدار لازم (همه گیاهان همچون سایر موجودات زنده، برای رشد به آب نیاز دارند ولی برخی گیاهان آب کمتر و برخی آب بیشتری می خواهند. حتی ممکن است یک گیاه برای رشد بهتر به خشک شدن خاک در فاصله زمانی بین آب دادن نیاز داشته باشد ولی گیاه دیگر آب بیشتری بخواهد و فاصله بین آبدهی بایستی کم باشد تا خاک آن همیشه مرطوب بماند.)
4- خاک مناسب و با کیفیت (خاک نامناسب می تواند ریشه به تیشه گل ها و گیاهان شما بزند. بنابراین از مناسب بودن خاک گلدان گیاهان خود مطمئن شوید.)
5- کود دهی در زمان مناسب (کود باعث تقویت گیاه می شود ولی اگر کود دهی در زمان مناسبی انجام نگیرد و یا بیش از حد نیاز باشد، نه تنها سودی نخواهد داشت بلکه ممکن است گیاه را در معرض نابودی قرار دهد.)
6- انتخاب گلدان مناسب (گلدان به نوعی خانه یا بستررشد گیاه است. عواملی مثل سایز، رنگ و جنس گلدان در انتخاب یک گلدان مهم است. به عنوان مثال اگر شما یک گلدان بزرگ تر از حد معمول انتخاب کنید، باید آب بیشتری داخل آن بریزید و خاک آن دیرتر خشک خواهد شد و یا گلدان کوچک تر از حد معمول می تواند باعث گره خوردن ریشه گیاه شود. بنابراین انتخاب گلدان مناسب نیز بسیار مهم است.)
7- کنترل آفت های احتمالی (ممکن است گاهی گیاهان به دلیل عدم نگهداری صحیح مورد تهاجم حشرات و آفات قرار گیرند. بنابراین هر چند وقت یک بار گیاه خود را از بابت وجود آفات مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده از آفت کش های صنعتی یا روش های دیگر مثل استفاده از یک دستمال برای جدا کردن آن ها از گیاه و یا استفاده از حشرات دیگر برای از بین بردن آن ها استفاده کنید.)
8- تمیز کردن برگ ها (در صورتی که گرد و غبار بر روی برگ ها بنشیند، گیاه امکان تبخیر آب و دریافت نور را از دست خواهد داد. بنابراین هر چند وقت یک بار با یک دستمال تمیز، برگ گیاهان خود را تمیز کنید.)
9- رطوبت مناسب
یکی از شرایط لازم برای داشتن گیاهانی سالم و شاداب فراهم کردن رطوبت است که در ادامه به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت، پس تا انتها با ما همراه باشید.
رطوبت لازم برای رشد گل و گیاهان زینتی
گل و گیاهان آپارتمانی که شما ممکن است از گلفروشی های سطح شهر یا جایی مثل بازار گل عباس آباد تهیه کرده باشید در گلخانه پرورش داده شده اند و احتمالا می دانید که رطوبت در محیط گلخانه ها بیشتر از رطوبت منازل ما است. رطوبت کم یا بیش از نیاز گیاهان هر دو در رشد گیاه تاثیر منفی خواهد داشت. در رطوبت پایین، خاک گیاه به دلیل کمبود آب دچار خشکی می شود و این موضوع در نهایت منجر به پژمردگی گیاه خواهد شد و در رطوبت بالا مشکل کمبود اکسیژن پیش می آید که این مورد نیز منجر به پژمردگی گیاه خواهد شد. احتمالا این سوال در ذهن شما ایجاد شده که حالا برای ایجاد رطوبت کافی چه کار کنیم؟ جواب این سوال را هم از تولیدکنندگان گل و گیاه در بازار گل عباس آباد پرسیده ایم که در ادامه در اختیار شما قرار خواهیم داد.
علائم کمبود رطوبت گیاه
حتما موافق هستید که قبل از پرداختن به روش تامین رطوبت گل و گیاه در خانه، بهتر است ابتدا علائم کمبود رطوبت گیاه را بشناسیم. پس از شناخت علائم کمبود رطوبت گل و گیاه، چنانچه متوجه شدید گل و گیاهان شما نیز دچار کمبود رطوبت هستند، حتما ادامه مطلب را بخوانید تا با روش های تامین رطوبت گیاه آشنا گردید.
استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی موجب خشک شدن هوا و کاهش رطوبت محیط می شوند، بنابراین بیشتر گل و گیاهان زینتی آپارتمانی نیاز به رطوبتی بیش از رطوبت طبیعی منزل دارند. با این حال در این قسمت علائم کمبود رطوبت در گیاهان را ذکر خواهیم کرد تا ابتدا نسبت به کمبود رطوبت گیاهان خود مطمئن شده و سپس اقدامات لازم را جهت تامین رطوبت لازم را انجام دهید.
علائم کمبود رطوبت گل و گیاه عبارتنداز :
- پژمرده شدن گیاه
- زرد شدن برگ های گیاه
- پیچ خوردن نوک برگ ها به سمت داخل
- زرد یا قهوه ای شدن نوک یا لبه برگ ها
- خشک شدن و افتادن غنچه های گیاه قبل از باز شدن
- عدم رشد و بد شکل شدن برگ های جدید
روش تامین رطوبت گل و گیاه در منزل
به گفته تولید کنندگان و غرفه داران بازار گل عباس آباد، تامین رطوبت گل و گیاه در منزل کار سختی نیست و به راحتی می توانید رطوبت مورد نیاز را فراهم کنید و گیاهانی شاداب و سرحال داشته باشید.
و اما راه های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی :
1- آب پاشی یا غبار پاشی گیاهان
برای این کار، آب باران، آب جوشیده شده و یا آب مقطر را داخل یک اسپری آب پاش بریزید و اطراف گیاه خود را آپ پاشی کنید. ضمنا لازم به ذکر است که دلیل استفاده از آب جوشانده شده، آب مقطر یا آب باران به علت جلوگیری از ایجاد لک بر روی برگ گیاهان است.
البته این یک روش موقتی برای ایجاد رطوبت است و اگر گیاهی به رطوبت زیادی نیاز داشته باشد، ممکن است لازم باشد عمل مذکور را چند مرتبه در روز انجام دهید.
نکته مهم دیگری که لازم است درباره آب پاشی گیاهان متذکر شویم این است که از آب پاشی بر روی برگ های پرزدار مثل برگ بیدی بنفش بپرهیزید. به دلیل داشتن پرز، آب بروی برگ ها باقی می ماند و در نتیجه باعث ایجاد لکه روی برگ و یا بیماری گیاه می شود.
2- ساخت جزیره
برای ساخت جزیره، کمی شن و سنگریزه تمیز را در زیرگلدانی یا یک سینی بزرگ بریزید و کف ظرف را کامل بپوشانید. سپس کمی آب اضافه کنید و گلدان خود را روی آن قرار دهید. با گذشت زمان، آب تبخیر می شود و به این ترتیب رطوبت مورد نیاز گیاه تامین می شود.
3- استفاده از دستگاه بخور
به منظور تامین رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی، می توانید از دستگاه بخور سرد استفاده کنید. این روش یکی از راحت ترین و بهترین روش رطوبت سازی برای گیاهان در دراز مدت می باشد.
4- گل و گیاه خود را به حمام ببرید
شاید به نظرتان خنده دار باشد ولی یکی دیگر از راهکارهای تامین رطوبت گیاه، قرار دادن آن ها در حمام است. محیط حمام به دلیل استفاده از آب گرم و دوش حمام بسیار مرطوب می شود و محیطی مناسب جهت تامین رطوبت گیاهان است.
5- شبیه سازی آب و هوای جنگل
همانطور که گیاهان و درختان در جنگل کنار هم قرار دارند، شما نیز گلدان های خود را در کنار هم قرار دهید. مطمئنا با این روش گیاهانی شاداب تر خواهید داشت. در ضمن حتما ابتدا یک ظرف آب یا آب پاش در مرکز قرار دهید و سپس گلدان های خود را دور آن بچینید.
نکات مهم درباره تامین رطوبت گل های زینتی
چنانچه سیستم گرمایشی محل زندگی شما از کف می باشد، در فصول سرد سال که از سیستم گرمایشی استفاده می کنید از گذاشتن گلدان ها بر روی زمین خودداری کنید. گلدان های خود را روی یک میز قرار دهید تا گرما موجب خرابی گیاهان نشود.
جریان هوا رطوبت گیاه را از بین می برد. بنابراین سعی کنید گلدان های خود را در نزدیکی پنجره و یا در ورودی قرار ندهید.
نظر شما